ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

«Παράθυρο», το οποίο θα επιτρέπει τη μεταβίβαση αυθαιρέτων, χωρίς την τακτοποίησή τους, ανοίγει με τροπολογία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σήμερα, η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση ή αγοραπωλησία ακινήτου, στο οποίο υπάρχει παράνομη κατασκευή ή έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

Όμως, με την επικείμενη τροπολογία και τη συγκεκριμένη διάταξη, θα εξαιρούνται συγκεκριμένα ακίνητα με οικοδομική άδεια και ήπιες αυθαιρεσίες. Με άλλα λόγια, θα επιτρέπεται η μεταβίβαση και σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στις εξής περιπτώσεις:

1. σε κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί αυθαιρεσία κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, με την οποία (αυθαιρεσία) δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης, δίχως να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης, και επιπλέον δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού,

2. σε ακίνητα που εκτελούνται εργασίες μικρής κλίμακας (π.χ. αντλητικές εγκαταστάσεις, κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία, δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή με εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας κλπ) χωρίς έκδοση έγκρισης.

3. σε κατασκευές όπου εκτελούνται εργασίες ή υπάρχουν εγκαταστάσεις κατά παράβαση διατάξεων του κτιριοδομικού κανονισμού.

Οι νέες ρυθμίσεις μπήκαν εμβόλιμες στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή 18.05.2018, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ "περί θεσπίσεως πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό" και άλλες διατάξεις» και αφορούν δεκάδες τροποποιήσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Υποχρεωτική η προπληρωμή του ΕΦΚΑ από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου

Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνεται συγκεκριμένη, η οποία θέτει ως άμεση προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας την εξόφληση του ΕΦΚΑ από τον ιδιοκτήτη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, πρέπει η αρμόδια υπηρεσία δόμησης στον έλεγχο για την έκδοση της άδειας, να ελέγξει τα αποδεικτικά καταβολής των οφειλομένων εισφορών και κρατήσεων του έργου υπέρ του Δημοσίου, αλλά και του ΕΦΚΑ του ιδιοκτήτη. Σήμερα, η νομοθεσία προβλέπει έλεγχο των απαιτούμενων εισφορών και κρατήσεων του έργου (υπέρ Δημοσίου, Δήμου, ΕΦΚΑ) αφού έχει εκδοθεί η οικοδομική αδεία.

Οριστική νομιμοποίηση για αυθαίρετα με παραβάσεις έως 20%

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει τη δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης - και όχι αναστολή από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα, μετά την υπαγωγή στον 4495/17, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου όσων αυθαιρέτων δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους, τα οποία προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας.

"Εκ των υστέρων" Οικοδομική άδεια

Παράλληλα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ένα νέο είδος άδειας, την «άδεια νομιμοποίησης». Πρόκειται για οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας που εκδίδεται, μετά την εκτέλεση εργασιών ή κατασκευών ή αλλαγών χρήσης χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης διοικητικής πράξης. Στόχος της άδειας νομιμοποίησης είναι να νομιμοποιηθούν οι εργασίες και οι κατασκευές που έγιναν, εφόσον είναι σύμφωνες είτε με τις ισχύουσες διατάξεις (κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας νομιμοποίησης) ή με εκείνες που ίσχυαν, κατά τον χρόνο εκτέλεσης των κατασκευών.

Επίσης, καταργείται το όριο προϋπολογισμού των 25.000 Ευρώ, το οποίο ισχύει σήμερα για τον ορισμό μίας εργασίας δόμησης ως "μικρής κλίμακας". 

Το πρόστιμο 50% σε ισόγειες αποθήκες - γκαράζ < 50m2

Με μειωτικό συντελεστή 0,50 θα υπολογίζεται το πρόστιμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε ισόγειους βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ), επιφάνειας έως 50 τετραγωνικών μέτρων. Το ίδιο ισχύει σήμερα για εκείνες που βρίσκονται στα υπόγεια, τα οποία αποτελούν αυτοτελή χώρο.

Πολλαπλές "ομιχλώδεις" διατάξεις

Στις δεκάδες "άσχετες" διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν και ορισμένες που χρήζουν ερμηνειών. Τουλάχιστον «θολή» μπορεί να χαρακτηριστεί η ρύθμιση που αναφέρει ότι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες (εξαιρεί την κατηγορία 3), οι οποίες δεν εκδίδονται εντός εννέα μηνών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής τους, απορρίπτονται και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας, χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Επίσης, στο άρθρο 106 προστίθεται ένα εδάφιο, το οποίο αναφέρει ότι όταν για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υποβάλλεται ταυτόχρονα υπαγωγή για νομιμοποίηση ενός τμήματος και διατήρηση του υπολοίπου, εκδίδεται μεν άδεια νομιμοποίησης, με την προϋπόθεση, τα δύο τμήματα του ακινήτου να μην έχουν στατική εξάρτηση. Σε αυτή την περίπτωση καταβάλλεται παράβολο για όλο το αυθαίρετο και πρόστιμο για την επιφάνεια που δεν νομιμοποιείται...

 

Google map


Προβολή Bautech σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους