Εσωτερικές μονάδες συστημάτων κλιματισμού

Διακρίνουμε τους εξής τύπους εσωτερικών μονάδων συστημάτων κλιματισμού:

1. Τύπου Κασέτας: τοποθετούνται στο ταβάνι εντός ψευδοροφής. Η κασέτα είναι εμφανής. Υπάρχουν κασέτες μίας, δύο ή τεσσάρων κατευθύνσεων ροής αέρα. Οι περσίδες της εσωτερικής μονάδας αυτού του τύπου μπορούν να παρέχουν αέρα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, με κύριο πλεονέκτημα την παροχή ομοιόμορφης ψύξης/θέρμανσης στο χώρο. Τα νέα προϊόντα των συνεργαζόμενων εταιριών αποτρέπουν τη συσσώρευση σκόνης στην οροφή μετά από μεγάλα διαστήματα λειτουργίας, διατηρώντας τους εσωτερικούς χώρους καθαρότερους από ποτέ. Υπάρχει η δυνατότητα (μέσω σύνδεσης αεραγωγού εντός της ψευδοροφής με τον εξωτερικό αέρα) της εισόδου νωπού αέρα (επίτευξη μηχανικού αερισμού), έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε ακόμα πιο καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο σας. Η δυνατότητα (σε κάποια μοντέλα) χρήσης επιμέρους αεραγωγού (Sub duct) μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μονάδα κλιματισμού για την ψύξη ενός παρακείμενου μικρότερου χώρου (π.χ. computer room), γλιτώνοντας επιπρόσθετη εσωτερική μονάδα.

Οι εσωτερικές μονάδες αυτού του τύπου διαθέτουν πλέον πολύ κομψή σχεδίαση (π.χ. διάταξη πλέγματος, στρογγυλεμένες γωνίες, σαφείς ενδείξεις) και αποτελούν αρχιτεκτονικό στοιχείο του χώρου. Επιπλέον, είναι πολύ ελαφρύτερες απ' ότι παλαιότερα, οι περσίδες κλείνουν ερμητικά μετά το τέλος της λειτουργίας (δεν είναι ορατά τα εσωτερικά στοιχεία της μονάδας) και μπορούν να διαθέτουν (προαιρετικά) συσκευές εξάλειψης αερόβιων ρύπων (π.χ. αερόβιων ιών, βακτηρίων και ενεργού οξυγόνου), συνεισφέροντας έτσι στην ανακούφιση των αλλεργιών. 

Το άνοιγμα των 4 περσίδων καθορίζεται ανεξάρτητα μεταξύ τους (π.χ. διαφορετικές γωνίες για πιο αποδοτική ψύξη), υπάρχει τοποθετημένη αντεπίστροφη βαλβίδα στην αντλία αποχέτευσης για αποτροπή της επιστροφής νερού στη λεκάνη αποχέτευσης. Έτσι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να υπερχειλίσει το νερό της λεκάνης στάζοντας στον εσωτερικό χώρο.

Για οροφές μεγάλου ύψους υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ταχύτητα του ανεμιστήρα με απλή χρήση του τηλεχειριστηρίου (χωρίς να απαιτείται ρύθμιση σε διακόπτη στην πλακέτα της εσωτερικής μονάδας), ώστε να επιτυγχάνουμε ομοιόμορφη κατανομή ψυχρού και θερμού αέρα. Ειδικοί ανεμιστήρες τύπου turbo ελαχιστοποιούν τους στροβιλισμούς του αέρα μειώνοντας το θόρυβο της μονάδας και παρέχοντας μεγάλη ισχύ ψύξης / θέρμανσης.

2. Ψευδοροφής για σύνδεση με αεραγωγούς: οι μονάδες αυτού του τύπου ενσωματώνονται εντός της ψευδοροφής (δηλ. δεν είναι ορατές), συνδέονται με δίκτυο αεραγωγών (καναλιών) και αποδίδουν τον ψυχόμενο / θερμαινόμενο αέρα μέσω των στομίων στα άκρα των αεραγωγών. Η προσαγωγή του αέρα γίνεται από το εμπρόσθιο τμήμα της μονάδας, ενώ η επιστροφή του από κάτω ή από πίσω. Θα πρέπει στην εγκατάσταση να προβλεφτούν θυρίδες επιστροφής του αέρα και να ενταχθούν στην αρχιτεκτονική λύση (απαραίτητη η συνεργασία με τον αρχιτέκτονα μηχανικό του έργου). Η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη, όπως και η συντήρησή τους μέσω θυρίδων επίσκεψης (τα εξαρτήματα είναι εύκολα προσβάσιμα με απλό άνοιγμα του πάνελ της κάτω πλευράς του μηχανήματος).

3. Τύπου τοίχου ή κοσνσόλας (δαπέδου) ή οροφής: είναι τα πιο διαδεδομένα συστήματα (τύπου split ή multi). Συνδέονται απ' ευθείας με την εξωτερική μονάδα, μέσω των ψυκτικών σωληνώσεων, είτε σε διάταξη 1 προς 1 (split) είτε σε διάταξη 1 εξωτερική μονάδα με περισσότερες εσωτερικές (τύπου multi). Διαθέτουν πολλαπλές διατάξεις φιλτραρίσματος αέρα (π.χ. φίλτρα υψηλής πυκνότητας, ενσωματωμένες συσκευές καθαρισμού αέρα), επιτυγχάνουν μεγάλη εμβέλεια κάλυψης (π.χ. 120ο), έχουν τη δυνατότητα κατακόρυφης ροής αέρα και ψύξης/θέρμανσης σε μεγάλες αποστάσεις από το μηχάνημα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τους (ειδικά της εταιρίας Daikin) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα εντάξουμε αρχιτεκτονικά στο χώρο δημιουργώντας σημεία αναφοράς.

Οι μονάδες τύπου κονσόλας τοποθετούνται στο δάπεδο και συνήθως έχουν 2 ξεχωριστές εξαγωγές αέρα για την ψύξη και τη θέρμανση. Ο θερμός αέρας παρέχεται από την κάτω πλευρά και ο ψυχρός από την άνω πλευρά, για ομοιόμορφη διανομή σε όλο το χώρο. Οι μονάδες αυτού του τύπου έχουν λεπτή σχεδίαση (20 - 25 cm) και σχεδόν αθόρυβη λειτουργία.

Τέλος, οι μονάδες οροφής (οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν και στο δάπεδο) καλύπτουν τις ανάγκες τοποθέτησης επί οροφής, χωρίς να απαιτείται η κατασκευή ψευδοροφής.

 

 

 

 

 

 

 

Google map


Προβολή Bautech σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους